Talkbird Webdesign

Talkbird Webdesign

Egy jó weboldal jellemzői

2024. szeptember 19. - Viktória Kissné Rácz

Mik lehetnek egy jó weboldal jellemzői? Stratégiailag átgondolt alapokon tervezz, hogy a weboldal valós eredményeket érjen el. Először is egy weboldalt én akkor neveznék jónak, ha valóságosan eléri azokat a célokat, amelyek miatt létrehozták. Tudom ez kicsit bagatell gondolatnak tűnhet, viszont egy vállalkozás számára nagyon fontos, hogy az alapjai jól átgondoltak és gondosan tervezettek legyenek, ugyanez igaz a weboldalára is.

Alapvetően három fő részre bontanám a honlap tervezést:

1. Weboldal elméleti megfelelés

Igazság szerint ez a nulladik lépés.
A vállalkozásodat is tervezted. Volt egy vagy több mozgatórugója a létrejöttének. Még ha nem is ennyire tudatos tervezéssel, de biztosan átgondoltad, hogy milyen értéket szeretnél teremteni, abból hogyan lesz pénzed, ki lesz a célcsoportod és hogyan fogod őket elérni. Ugyanígy végig kell gondolnod ezeket a brand és/vagy weboldal születése közben is.

Ebben én tudok segítséget nyújtani számodra olyan módon, hogy felteszem a célravezető kérdéseket és segíthetek is őket megválaszolni, de alapvetően ez a feladat téged vár. A te vállalkozásod, a te szabályaid, intuícióid és a felelősséggel együtt a te szabadságod is ez.
Tanácsokkal elláthatlak, de alapvetően ezek a saját üzleti döntéseid.

Alap kérdések amelyeket érdemes magadnak feltenned:

– Hogyan akarok bemutatkozni?

– Mit szeretnék megmutatni? Miről ismerjenek meg?

– Hogyan léphetnek velem kapcsolatba az ügyfelek?

– Hogyan szeretnék számukra értékes információkat átadni?

– Mi az elvárásod a weboldallal kapcsolatban? Mit tudjon?

Nagyon határozottan körvonalazd a céljaid, mert ebből kiindulva tudod elkészíteni a tartalmaid és eldönteni, hogy milyen funkciókra lesz szükséged a weboldaladon.

2. A honlap tartalmi megfelelése és design

Szükséged van:

Jó minőségű képekre.
Akár magadnak készíted el és gyűjtöd be a képeidet, akár fotóst bízol meg ezzel a feladattal, törekedj a lehető legjobb minőségre.

Gondosan megírt szövegezésre.
A lényeg, hogy értékteremtő és lényegre törő tartalmaid legyenek. A látogatóid nem fognak regényeket végigolvasni, csak a számukra hasznos tartalom fogja őket érdekelni. Útmutatók segítségével szintén elkészítheted magad, ha úgy látod jónak, vagy megbízhatsz egy szövegírót is.

Átgondolt webdesign-ra.
A jó design támogatja és jól tálalja a tartalmat, és nem vonja el a figyelmet. Fontos hogy ne áldozzuk fel a látvány oltárán a funkcionalitást, hanem harmonikusan működjön együtt a kettő.

3. A weboldal technikai megfelelése

Ez az a rész ami abszolút a fejlesztő feladata.

Egy jó weboldal:

Reszponzív
Bármilyen eszközről könnyen elérhető és jól használható.

Használja a konvenciókat
Általában mindenki a képernyő tetején keresi a menüt vagy a kilépés gombot a lenyíló menü alján, a felhasználót frusztrálhatja ha ezeket nem a megszokott helyen találja. Vannak jól bevált dolgok, amelyeken nem érdemes változtatni.

Gyors
Ha a weboldalad gyors a keresőmotorok előnyben részesítik a találati listákon,a felhasználó nem akad meg sem a böngészés, sem a vásárlás közben, így növekszik a felhasználói élmény. Van egy ún. Bounce Rate érték is, ami jelzi az elhagyási arányok mértékét. Nagyjából 3 másodpercig várakozik egy látogató a weboldalad betöltésére.

Használható
Könnyen kezelhető a navigáció. Minden beépített funkció jól működik. pl: űrlapok, gombok, linkek

Megtalálható
Legalább egy alap szinten érdemes foglalkozni a keresőoptimalizálással. Sokszor apróságokon múlik, hogy megjelenjünk a keresési találatokban.

Biztonságos
Számít, hogy milyen tárhelyszolgáltatót választunk. Alap dolog, hogy SSL tanúsítvánnyal rendelkezzen egy weboldal. Ez nem csak a vállalkozásod számára fontos, de az ügyfeleid személyes adatai védelmében is elengedhetetlen. Illetve azt sem szeretnénk, ha random időpontokban elérhetetlenné válna a weboldal túlterhelés vagy egyéb hibák miatt a szolgáltatói oldalról.

Összefoglalva

Egy jó weboldal egyik legfontosabb jellemzője tehát, hogy alaposan átgondolt és megtervezett minden szegmense. Sok apróságon múlik, egy weboldal sikeressége. Ezért ha egyedül készíted, érdemes már a tervezés fázisában a mélyére ásni a fent említett témáknak. Ha pedig fejlesztőt keresel aki segít neked a weboldalépítésben, olyat válassz aki törődik ezekkel az alappillérekkel, hogy elkerülhesd a felesleges csalódásokat.

Köszönöm, hogy végigolvastad ezt a cikket, ha maradt még kérdésed nyugodtan vedd fel velem a kapcsolatot, szívesen válaszolok. Ha azért vagy itt, mert fejlesztőt keresel a weboldalad elkészítéséhez, itt tudsz ajánlatot kérni. Remélem tudtam segíteni és hasznos volt számodra ez a rövid összefoglaló.

A bejegyzés trackback címe:

https://talkbird-webdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr7618494204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása